fbpx

Mitä on luonnonkosmetiikka?

Luonnonkosmetiikassa raaka-aineet ovat peräisin luonnosta ja ne ovat mahdollisimman luonnollisia. Luonnonkosmetiikan valmistuksessa otetaan huomioon tuotteen koko elinkaari toimittajista ja raaka-aineista aina pakkauksen hävittämiseen asti. Luonnonkosmetiikan valmistuksessa suositaan luonnonmukaisia raaka-aineita, joiden alkuperä on pystyttävä jäljittämään. Eläinten ja ympäristön hyvinvoinnista huolehditaan kaikissa tuotannon vaiheissa. Ympäristöystävällisyys ja eettisyys ovat luonnonkosmetiikassa ajavia arvoja.

kasvoöljy raaka-aineet

Sertifiointi varmistaa aidon luonnonkosmetiikan

Luonnonkosmetiikan tunnistaa parhaiten luonnonkosmetiikan sertifikaateista. Sertifioija eli tuotteen valmistajista riippumaton taho tarkastaa tuotteet raaka-aineiden ja valmistusmenetelmien osalta. Luonnonkosmetiikan sertifikaatti on varmistus sille, että tuote täyttää luonnonkosmetiikan kriteerit raaka-aineiden, eettisyyden ja ympäristöystävällisyyden osalta. Sertifikaatit varmistavat lisäksi, että raaka-aineet on käsitelty oikein, tuotteiden valmistusmenetelmät ja tuotantolaitokset ovat eettisiä ja ympäristöystävällisiä sekä pakkaukset ovat kierrätettäviä. Luonnonkosmetiikan sertifikaatteja ovat muun muassa ECOCERT, NaTrue, Soil Association ja BHID, sekä suomalaista luonnonkosmetiikkaa sertifioiva FI-Natura. Lue lisää luonnonkosmetiikan sertifikaateista.

COSMOS Standardi luonnonkosmetiikka sertifiointi

Sertifiointi on kuitenkin yritykselle kallista, joten luonnonkosmetiikkatuote voi olla aitoa luonnonkosmetiikkaa myös ilman sertifikaattia. Etenkin pienillä ja aloittelevilla luonnonkosmetiikkayrityksillä ei välttämättä ole sertifikaattia. Esimerkiksi suomalaiset Nörre Nordic ja Hetkinen valmistavat 100% luonnonkosmetiikkaa ilman sertifikaattia. Myöskään useilla Yhdysvaltalaisilla luonnonkosmetiikkabrändeillä ei ole sertifikaattia. Esimerkiksi suuri yhdysvaltalainen luonnonkosmetiikkabrändi Juice Beauty on sertifioimatonta luonnonkosmetiikkaa.

Osa sertifioiduista brändeistä valmistaa myös sertifioimattomia tuotteita, koska kaikkia tuotteita ei pystytä sertifioimaan. Esimerkkinä tästä on muun muassa suosittu latvialainen luonnonkosmetiikkabrändi Mádara. LUONNOnkin arvioima Mádara Nourish & Repair hoitoaine ei ole sertifioitua, vaan se sisältää 99% luonnollisia ainesosia. Sertifioimattomuus johtuu siitä, että hoitoaine sisältää distearoylethyl dimonium kloridia, joka ei ole luonnollinen ainesosa. Distearoylethyl dimonium kloridi on luonnollisista aineista johdettu kvatti, jolla on hiuksia hoitava ja sähköisyyttä vähentävä vaikutus. Ainetta ei siis voi kutsua luonnolliseksi, sillä se sisältää sekä luonnollisia että synteettisiä ainesosia. Kuitenkin esimerkiksi COSMOS sertifikaatti hyväksyy distearoylethyl dimonium kloridin luonnonkosmetiikan hoitoaineissa.

Useita ”luonnollisia” tuotteita mainostetaan luonnonkosmetiikkana, vaikka ne eivät sitä ole. Ainoa varma tapa varmistaa onko tuote aitoa luonnonkosmetiikkaa, on tutkia tuotteen ainesosalistaa. Mikäli ainesosalistan lukeminen tuottaa päänvaivaa, kannattaa valita aina sertifioitu tuote. Tällä tavoin voi ainakin varmistaa ostavansa aitoa luonnonkosmetiikkaa. Aitoa luonnonkosmetiikkaa voi myös ostaa ainoastaan luonnonkosmetiikkaa myyvistä verkkokaupoista. Tällaisia verkkokauppoja ovat muun muassa suomalaiset luonnonkosmetiikkaverkkokaupat House of Organic, Biodelly, Hyvinvoinnin Tavaratalo, Jolie, Natural Goods Company, TwistBe ja Naturelle. Näissä verkkokaupoissa myydään ainoastaan aitoa luonnonkosmetiikkaa. Kaikki näissä verkkokaupoissa myytävät tuotteet ovat sertifioitua luonnonkosmetiikkaa tai sertifiointikriteerit täyttävää luonnonkosmetiikkaa.

Luonnonkosmetiikan raaka-aineet

Luonnonkosmetiikassa ainesosina käytetään luonnosta peräisin olevia raaka-aineita ja pyritään suosimaan luomulaatuisia raaka-aineita. Uhanalaisten kasvien käyttö on kielletty. Mineraalipitoisten raaka-aineiden hankkiminen ei saa tuhota maisemaa tai saastuttaa ympäristöä. Pääosin raaka-aineet ovat kasvipohjaisia, mutta osa voi olla myös mineraali- tai eläinperäisiä. Luonnonkosmetiikka ei siis aina ole vegaanista. Sallittuja eläinperäisiä raaka-aineita ovat esimerkiksi mehiläisvaha, lanoliini (lampaan villarasva), hunaja ja maito. Luonnonkosmetiikkatuotteissa on yleensä merkintä, mikäli tuote on vegaaninen.

luonnonkosmetiikka raaka-aineet sertifikaatit mitä on luonnonkosmetiikka

Luonnonkosmetiikan raaka-aineet koostuvat pääosin kasviöljyistä, -rasvoista ja -vahoista sekä kasviuutteista, savesta, jauhetuista superfoodeista ja mineraaleista. Puhdistustuotteissa pesevät ainesosat ovat peräisin esimerkiksi sokerista, kookoksesta tai käymisteitse valmistetusta alkoholista. Luonnonkosmetiikkatuotteissa käytetään myös eteerisiä öljyjä ja yrttiuutteita. Voiteissa emulgointiaineina käytetään kasviperäisiä, esimerkiksi oliivista peräisin olevia emulgointiaineita. Synteettiset emulgointi- ja säilöntäaineet ovat kielletty. Olemme listanneet satoja luonnonkosmetiikan raaka-aineita selityksineen tänne.

Kielletyt raaka-aineet luonnonkosmetiikassa

Luonnonkosmetiikassa eläinkokeet ovat ehdottomasti kielletty. Raaka-aineita eikä valmiita tuotteita saa missään tapauksessa testata eläimillä. Raaka-aineita ei saa myöskään geenimuunnella eikä säteilyttää.

Pieni määrä synteettisiä raaka-aineita on sallittuja luonnonkosmetiikassa. Sallitut synteettiset raaka-aineet ovat mietoja elintarviketeollisuudessa käytettäviä raaka-aineita.

Luonnonkosmetiikassa kiellettyjä raaka-aineita ovat muun muassa:

  • Synteettiset hajusteet, väriaineet ja rasvat
  • Synteettiset säilöntäaineet (esim. parabeenit, kuten metyyli-, propyyli-, butyyli-, etyyliparabeeni, 2-bromo-2nitropropane-1,3-diol, DMDM Hydantoin, Imidazolidinyl Urea, Methyldibromo Glutaronitrile)
  • Maaöljyperäiset raaka-aineet (esim. Paraffinum Liquidum, Petrolatum)
  • Petrokemian tuotteet, kuten mineraaliöljy, parafiini, vaseliini
  • Etoksyloidut emulgaattorit eli PEG- ja PPG-yhdisteet
  • Alkyylisulfaatit (esim. Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate)
  • Synteettiset antioksidantit (esim. BHT, BHA)
  • Silikoniyhdisteet (INCI-merkintä mm. dimethicone)
  • Synteettiset väriaineet, kuten atsovärit
  • Synteettiset UV-filtterit (esim. Benzophenone-yhdisteet, Ethylhexyl Methoxycinnamate, PABA)
  • Eläinrasvat ja -proteiinit, kuten ihra, tali ja eläinperäinen kollageeni
  • Eläinperäiset raaka-aineet, joiden vuoksi eläin on jouduttu tappamaan tai eläimelle on muulla tavalla aiheutettu kärsimystä.
  • Säteilytetyt tai geenimanipuloidut raaka-aineet
  • Ftalaatit

Kaikki luonnonkosmetiikkasertifikaatit määrittelevät omat vaatimuksensa. Joillakin sertifiointitahoilla on tiukempi säätely kuin toisilla. Esimerkiksi BHID-sertifikaatti ei hyväksy natriumlauryylisulfaattia (SLS sodium lauryl sulphate), kun taas ECOCERT:lla ainesosa on sallittu. Osa valmistajista taas erityisesti ilmoittaa, ettei säilöntäaineena ole käytetty parabeeneja tai fenoksyylietanolia (phenoxyethanol).

Luonnonkosmetiikka ja luomukosmetiikka

Luonnonkosmetiikka ja luomukosmetiikka termejä ei tule sekoittaa keskenään. Luomukosmetiikan raaka-aineet on tuotettu luomuviljelyllä ja luomukosmetiikkatuote sisältää vähintään 95% luomuviljeltyjä aineosia. Luonnonkosmetiikka on kosmetiikkaa, joka on luonnollista alkuperää. Luonnonkosmetiikka ei automaattisesti ole luomukosmetiikkaa, sillä luonnonmukaisuus ei takaa sen olevan luomua. Luomukosmetiikassa voidaan myös käyttää luonnonkosmetiikalle kiellettyjä ainesosia, jolloin se ei ole luonnonkosmetiikkaa.

Luonnonkosmetiikan hyötyjä verrattuna synteettiseen kosmetiikkaan

Synteettinen kosmetiikka voi sisältää sekä synteettisiä että luonnosta peräisin olevia raaka-aineita. Yhtenä luonnonkosmetiikan ja synteettisen kosmetiikan erona on se, että luonnonkosmetiikka yleensä sisältää suuremman osan tehokkaita ja aktivoivia ainesosia kuin synteettinen kosmetiikka. Usein synteettisessä kosmetiikassa on hyvin vähän oikeasti vaikuttavia ainesosia. Esimerkiksi luonnonkosmetiikan voiteet koostuvat pääosin puhtaista kasviöljyistä ja -rasvoista, kasviuutteista ja kasvivesistä. Lisäksi voiteet voivat sisältää kasviperäisen emulgaattorin ja hellävaraisen luonnollisen säilöntäaineen. Luonnonkosmetiikkaa käyttämällä saa kosmetiikan hyödyt laajemmin käyttöön.

Ihoa ja kehoa hoitavien ominaisuuksien lisäksi suurimpana hyötynä luonnonkosmetiikan käytössä on sen vaikutukset ympäristöön ja koko maapalloon. Luonnonkosmetiikan koko elinkaaressa otetaan huomioon sen sosiaaliset, ympäristölliset ja taloudelliset vaikutukset. Esimerkiksi luonnonkosmetiikan raaka-ainetuottajille raaka-aineiden viljely on elintärkeä elinkeino. Osa luonnonkosmetiikan raaka-aineista tulevat hyvin köyhistä maista, joissa raaka-aineen viljely ja kasvatus on koko perheen ja yhteisön elinehto. Lisäksi luomuviljely edesauttaa ympäristön hyvinvointia.

luonnonkosmetiikka luonno tiimi

 

Luonnonkosmetiikassa valmiin tuotteen tulee olla mahdollisimman biohajoava ja pakkausmateriaalien mahdollisimman ekologisia. Luonnonkosmetiikkatuotteen voi hyvillä mielin heittää biojätteeseen ja pakkauksen voi lähes aina kierrättää. Synteettisen kosmetiikan sisältämää mikromuovia ja muita ympäristölle haitallisia aineita ei mielellään kaataisi viemäristä alas tai jättäisi luontoon tuhoamaan ympäristöä.

Yhtenä luonnonkosmetiikan kasvavana trendinä on pakkauksettomuus, eli tuotteet ovat esimerkiksi paloina. Tällaista kosmetiikkaa valmistaa esimerkiksi suomalainen Luoto Cosmetics, joka valmistaa palatuotteita ja voiteet on pakattu 100% biohajoavaan Sulapacin purkkiin.

Luonnonkosmetiikassa ollaan usein aallonharjalla ympäristöystävällisissä tuotantomenetelmissä ja eettisyydessä. Luonnonkosmetiikan lopputuotteita ja raaka-aineita ei koskaan testata eläimillä. Luonnonkosmetiikan sertifikaatit kieltävät eläinkokeet, joten luonnonkosmetiikkabrändeillä ei usein ole erikseen eläinkokeita kieltävää sertifikaattia. Käyttämällä luonnonkosmetiikkaa tuet kestävää kehitystä ja luomuviljelyä maailmassa. Aito luonnonkosmetiikka on siis aina ekologisin, eettisin ja ympäristöystävällisin valinta.

Luonnonkosmetiikka ja allergiat

Usein kuulee väitettävän, ettei luonnonkosmetiikka voi allergisoida ja luonnonkosmetiikka sopisi aina allergikoille. Tämä ei suinkaan pidä paikkaansa, vaan myös luonnonkosmetiikka voi sisältää allergisoivia ainesosia. Monet ihmiset reagoivat herkästi esimerkiksi eteerisiin öljyihin tai luonnollisiin hajusteisiin. Luonnollisia hajusteita ovat esimerkiksi linalooli, limoneeni ja sitronelloli. Ne ovat yksiä 26 hajusteaineesta, jotka EU:n säännösten mukaan on pitänyt vuodesta 2005 sisällyttää tuotteen ainesosalistaan tiedoksi hajusteallergisille. Hajusteet eivät usein ole tuotteeseen sellaisenaan lisätty ainesosa, vaan sisältyy tuotteen sisältämään eteeriseen öljyyn tai aromi- tai hajustesekoitukseen (Aroma, Parfum). Esimerkiksi linaloolia on luonnostaan muun muassa laventelissa ja korianterissa. Olemme listanneet ja arvioineet luonnonkosmetiikkatuotteita, jotka eivät sisällä allergisoivia ainesosia eli allergeneja täällä.

luonnonkosmetiikka kokemuksia arvosteluja

Luonnonkosmetiikka on turvallista ja testattua

Luonnonkosmetiikkaa koskee samat kosmetiikkalainsäädännöt kuin mitä tahansa kuluttajille myytävää kosmetiikkaa. Luonnonkosmetiikan raaka-aineiden tulee olla kuluttajille turvallisia ja niiden tulee täyttää tietyt ympäristövaatimukset. Kaikkien valmiiden kosmetiikkatuotteiden turvallisuus on EU-lainsäädännön mukaan varmistettava kattavalla turvallisuusarvioinnilla. Lisäksi kaikkea kosmetiikkaa koskevat samat pakkausmerkintä-, valmistustapa-, valvonta- ja mainontasäädökset. Tuotetta ei saa myydä ennen kuin asiaankuuluvat turvallisuustestit on tehty, joten kaikki Suomessa myytävä luonnonkosmetiikka on täysin turvallista. Luonnonkosmetiikka on turvallista ja suositeltavaa myös lapsille ja raskaana oleville.

Muuta luettavaa

Paras C-vitamiiniseerumi eri ihotyypeille

Paras C-vitamiiniseerumi eri ihotyypeille

Testasimme ja arvioimme luonnonkosmetiikan C-vitamiiniseerumit ja valitsimme parhaat eri ihotyypeille. Paras C-vitamiiniseerumi herkälle, epäpuhtaalle, kuivalle ja ikääntyvälle iholle!

Lue lisää

Luonnonkosmetiikan Joulukalenterit 2023

Luonnonkosmetiikan Joulukalenterit 2023

Luonnonkosmetiikan joulukalentereiden suosio on kasvanut vuosi vuodelta ja tarjontaa on joka lähtöön. Onneksi valinnanvaraa on…

Lue lisää

Korealainen ihonhoitorutiini luonnonkosmetiikalla

Korealainen ihonhoitorutiini luonnonkosmetiikalla

Korealainen ihonhoito perustuu iho-ongelmien ennaltaehkäisyyn ja ihon syväkosteuttamiseen. Tarkoituksena on saada heleän kuulas ja hyvinvoiva iho, jota ei tarvitse peittää meikillä. Testasimme ihonhoitorutiinin korealaisella luonnonkosmetiikalla.

Lue lisää

Tilaa uutiskirje

Liittymällä postituslistallemme saat ensimmäisenä tietoa uusista luonnonkosmetiikan tuotearvosteluista ja uutisista.